Ravasitul oilor – Festivalul Branzei si Pastramei / Bran, 1-3 Octombrie 2011

„Ravasitul oilor” este o sarbatoare traditionala ce simbolizeaza sfarsitul anului pastoral.

Alesul oilor s-au “ravasitul oilor” este cea mai mare sarbatoare, care se desfasoara in zona Branului la inceputul lunii octombrie, atunci cand ciobanii coboara oile de pe munte.

Dupa coborarea de la munte, stapanul de stana inapoiaza fiecarui proprietar efectivele si definitiveaza intelegerea (preda branza si incaseaza sumele de pasunat si tratament).

Cu aceasta ocazie s-a impamantenit obiceiul ca in prima duminica din luna octombrie, la Bran pe platforma de la Vama, sa se desfasoare o sarbatoare traditionala denumita generic “Ravasitul oilor”.

Participantii la eveniment au prilejul sa cante, sa danseze si sa mananace tot soiul de preparate specifice, dar mai ales bulz, branzeturi si pastrama de oaie.

Tot cu acest prilej mesteri populari din toata tara isi expun obiectele traditionale: ceramica, obiecte de port popular, tesaturi, sculpturi etc.

Ravasitul oilor este de fapt o sarbatoare simbolica ce marcheaza sfarsitul anului pastoral. La festival, se va canta, juca si mai ales se vor manca pe saturate tot soiul de preparate specifice, si mai ales pastrama de oaie si bulz, udate cu must obtinut in gospodariile celor din zona Bran. Pe langa atractii gastronomice, la festival vor veni mesteri populari din toata tara care vor aduce cu ei numeroase obiecte facute manual, cum ar fi vase de ceramica, obiecte de port popular, carpete, sculpturi si multe altele.

An de an aceasta sarbatoare are un tot mai mare ecou, vizitatori din toate zonele de ses vin sa-si procure renumita branza de burduf.

www.vinsieu.ro

1 Trackbacks & Pingbacks

  1. Idei de weekend: 30 septembrie – 2 octombrie 2011 | impresii din lumea mare

Comentariile sunt închise